Ex interiors

Koninklijke Auping

Meer informatie

Project Koninklijke Auping
Locatie Deventer
Opleverdatum 2015
Opdrachtgever Koninklijke Auping
Oppervlakte 22.000 m2 (kantoor en fabriek)

Uit het jury rapport van de ARC15 Interieur Award:

De jury looft het menselijk inzicht van Odette Ex. Het idee om de kantine in de fabriek te plaatsen, midden in het kloppend hart van Auping, is een geweldige vondst. Dit brengt een zichtbare verbinding tussen het kantoorpersoneel en de fabrieksarbeiders tot stand. De kantine ademt zo’n sfeer dat beide groepen zich er thuis voelen. Het doel van integratie is gelukt en dat vindt de jury uitermate knap.

Daarnaast heeft de jury groot respect voor het vakmanschap waarmee Ex Interiors met een betrekkelijk gering budget oplossingen heeft bereikt die het interieur op een hoger niveau brengen. In alles zie je de wil terug om binnen de nauwe kaders tot aansprekende oplossingen te komen. Deze betrokkenheid keert tot in de kleinste details terug.

 Het interieur van Koninklijke Auping roept bij de jury de vraag op wat interieurarchitectuur is. Wat ze doet, is meer dan het inrichten van de ruimte. Het interieur ondersteunt ook de vernieuwing van de werkprocessen die het management van Auping aan het doorvoeren is.

 De jury meent in Auping van Ex Interiors dan ook de meer dan voortreffelijke winnaar te hebben gevonden van de ARC15 Interieur Award.

 Het verhaal:

Koninklijke Auping ondergaat een enorme transitie. Het bedrijf streeft voor het jaar 2015 naar een Cradle to Cradle gold certificering voor hun kantoor, de fabriek, en het hele productieproces. Om verbinding te creëren heeft Auping een kantoorgebouw gekocht naast de fabriek. Dit is een duurzame, geaarde wens, die past bij deze tijd. Om die verbinding nog meer gestalte te geven bestond de wens de fabriek en het kantoor te verbinden middels een loopbrug.

De bouw van een dergelijke brug is een grote investering. Volgens Ex Interiors verbindt het echter nooit datgene waar je werkelijk naar op zoek bent. Het bureau stelde daarom voor om in plaats van een brug, een ‘kloppend hart’ in de fabriek te maken met een bedrijfsrestaurant annex ontmoetingsgebied voor de fabrieksmedewerkers en degenen die in het kantoor werken. Zo kan men elkaar bij de lunch ontmoeten. De ingreep stelt Koninklijke Auping tegelijk in staat hun gasten uit  te nodigen in de fabriek en het productieproces te laten aanschouwen. Het idee werd goedgekeurd, het budget was daarmee wel bijna op.

Ex Interiors ging vervolgens de uitdaging aan om met beperkte middelen het naastgelegen, standaard kantoorgebouw te transformeren tot een energiek, inspirerende werkomgeving. Het bureau bedacht een concept waarbij de taak van de architect niet zo zeer lag bij “het ontwerpen”. Ex Interiors vormde een visie, schepte voorwaarden en liet vervolgens “ontstaan”.

Hergebruik en omarming van bestaande, niet altijd even fraaie, interieuronderdelen vormde een belangrijk onderdeel. De bestaande wanden, systeemplafonds en vloeren werden behouden en voorzien van C2C betonverf die ook op de vloeren in de fabriek is toegepast. Zo ontstond een basis met een aantal colourblocks.

Het personeel zette na de verfbeurt zelf de volgende stap door de ruimtes te stileren met materialen uit het eigen bedrijf. Auping heeft namelijk prachtige stoffen, bedspiralen en tijks waarmee ze de matrassen en hoofdeinden van de bedden bekleden. En er werken genoeg creatieve mensen. Ex Interiors creëerde zo samen met Auping een eclectisch geheel dat past bij het creatieve bedrijf en dat heel dicht bij hun kern blijft.

 

 

Fotografie: Alexander van Berge

Het nieuwe hoofdkantoor van Koninklijke Auping in Deventer is een bijzonder cradle-tot-cradle interieur waarin zowel het erfgoed als de creativiteit van het bedrijf tot uiting komt. 

(winnaar ARC15 Interieur Award en nominee The Great Indoors Award (klik op de namen))

button