Ex interiors

TU Eindhoven

Meer informatie

Project TU Eindhoven
Locatie Eindhoven
Opleverdatum 2005
Opdrachtgever TUE

Het Auditorium

Het auditorium, de plaats waar de studenten colleges volgen en waar de hoofd kantine is gevestigd, wordt gekenmerkt door de het open karakter, de brede omloop waar collegezalen op uitkomen en de zichtbare betonnen bouwkundige constructie. De nieuwe uitgifte is een ruimte in de ruimte geworden die aan de buitenkant is bekleed met eternit platen en figuurglas. Er is voor deze bijzondere afwerking gekozen om het karakter dat de betonnen constructie aan de ruimte geeft te versterken. Het figuurglas dat met varkensneusjes is vastgezet, gaat een mooi spel aan met het ethernite. De binnenzijde van de uitgifte is volledig bekleed met hpl platen die zijn voorzien van een speciaal hiervoor ontworpen print. Hiervoor hebben de computer printplaat als uitgangspunt genomen en hebben we dit verder samen met Opera Grafic Design uitgewerkt tot een abstract beeld. Deze zelfde print is gebruikt in de gietvloer waar deze als rode loper is neergelegd om een speciale zone te creëren. In deze zone staan ronde tafels met tonnen, voor de snelle eter. De rest van de vloer van het auditorium is grijs zodat ook deze samen gaat met het beton. Hier staan lange tafels met stoelen zodat studenten hier in groepen kunnen eten.

Het auditorium is nu een klein jaar in gebruik en is zo’n succes dat de omzetcijfers de verwachtingen overstijgen.

Het Paviljoen

In het Paviljoen is de faculteit Technologie Management gevestigd en zoals de naam al doet vermoeden is het paviljoen een laagbouw. De kantine hier voldeed niet aan de eisen en moest aangepast worden. Bovendien gingen ook studenten van een nabij gelegen faculteit gebruik maken van deze kantine. In de plannen van de TUe staat het Paviljoen op de nominatie om afgebroken te worden en hebben we de opdracht gekregen om voor een periode van 4 tot 5 jaar een nieuwe inrichting te maken voor een minimaal budget waardoor vloeren en plafonds gehandhaafd moesten blijven. De opdracht hebben we meer stilistisch aangepakt dan de voorgaande en het gebaar dat we hebben gemaakt refereert aan de ouderwets gezellige ’keuken’ zonder dat het te tuttig wordt. Alles is gemaakt van gebruikte steigerhouten delen. Ruw gelaten, opgeschuurd, gewit. Omdat de tafels, de banken en de uitgifte voor dit project zijn ontworpen hebben we weten te zorgen dat er een totaalbeeld is ontstaan dat sterk genoeg is om tegengewicht te bieden aan de bestaande omgeving.

Helix

Het idee achter het ontwerp voor Helix zit in het idee dat we de studenten en docenten een ruimte wilde geven die hun echt uit hun dagelijkse studenten/docentenomgeving haalt. De bestaande ruimte is vervreemd door er doorbraken in te maken, door er een golvende lijn in te brengen en door de ruimte zwart te maken. Er is veel aandacht besteed aan het lichtplan om te voorkomen dat het een ‘donker’ hol werd. Opvallend onderdeel in de kantine Helix is de schenkelbank gemaakt van zwart mdf. Deze zorgt voor de scheiding tussen de gang ende kantine maardoor de segmentering blijft deze transparant en communiceren de kantine en de gang als het ware met elkaar. Ook in Helix is eten, drinken en ontmoeten zo vormgegeven dat ze elkaar versterken en voor een beleving zorgen die recht doet aan het uitgangspunt: verandering van spijs doet eten.

Voor alle projecten was de eis ‘studentenproof’ geldend en voor alle projecten gold een beperkt tot zeer beperkt budget en hebben we met de grootste zorg de ontwerpen gemaakt omdat we streefden naar een maximaal effect met een minimaal budget!

Verandering van spijs doet eten

Ex Interiors heeft een viertal catering concepten uitgewerkt nadat uit een uitgebreide analyse die de TUe heeft laten maken bleek dat een grondige aanpak gewenst was voor de diverse catering onderdelen. Zowel om de studenten te bedienen met een gevarieerder eet- en drinkaanbod alsook om betere omzetcijfers te halen. 

button