Ex interiors

Universiteit Leiden

Meer informatie

Project Universiteit Leiden
Locatie Leiden
Opleverdatum 2012
Architect Inbo Architecten/JHK

Met een paar heldere ingrepen wordt een eenduidig beeld neergezet, waardoor de materilisering beperkt blijft, maar de meerwaarde met name te vinden is in structuren op de architectonische basis. Het referentiebeeld hiernaast geeft dit uitgangspunt goed weer.

De centrale as is het verbindende element tussen alle bouwdelen. Tussen het eerste en het laatste bouwdeel zijn collegezalen en labs (prakticumzalen) in deze centrale as gehangen. Dit creërt zichtbaarheid van de opleidingen, de centrale hal wordt hiermee een etalage van kennis.

Op de begane grond liggen de bibliotheek, collegezalen en een deel van het restaurant.

De eerste verdieping wordt de ontmoetingsverdieping. Over deze laag zullen straks het grootste gedeelte van de studenten en medewerkers zich verplaatsen door het gebouw en zal ook de aansluiting gaan plaats vinden op andere gebouwen van de Universiteit. Op deze verdieping komen de meeste ontmoetingsfuncties te liggen; het restaurant (eerste bouwdeel), de coffee-corner (laatste bouwdeel) en in de verbindende centrale as, studie- en ontmoetingsplekken.

Ontmoeten, verblijven, verpozen en studeren zal straks veelal op deze verdieping plaats vinden. Binnen de architectonische uitgangspunten, willen we de ontmoetingszones voorzien van een eenduidige uit-straling. De ontmoetingsgebieden worden gemarkeert door een hoogkant eiken vloer. De bouwkundige wanden zijn voorzien van een eenduidige structuur, aangevuld met groene kleuraccenten op wanden en meubilair en speels geplaatste studie- en ontmoetingsplekken.

Deze uitstraling wordt doorgetrokken over de gehele ontmoetingsverdieping. Deze verdieping krijgt zo een andere uitstraling als de andere verdiepingen. De hoogkant eiken vloerafwerking wordt over deze verdieping doorgetrokken. De wanden van de collegezalen bevatten etalages die samen de wall of fame vormen. Elke etalage krijgt een portret van een belangrijk persoon in de geschiedenis van Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden. Alle kernen op deze verdieping krijgen een zwarte stucwerklaag aan de buitenzijde met een reliëf. Het reliëf op de kernwanden en de grafische print van de wall of fame zal een thema krijgen wat gelieerd is aan de opleidingen Wiskunde&Natuurwetenschappen.

Als we een doorsnede over de centrale as bekijken dan zien we deze ontmoetingsverdieping er duidelijk uitspringen. Het laat goed de lengte van het gebouw zien. De zwarte afwerking op de kernen wordt herhaald in het eerste en het laatste gebouw om de beëindiging van het gebouw te markeren. De binnenzijde van alle kernen zijn voorzien van een groene vloer-, wand- en plafondafwerking. In de tussenliggende bouwdelen zijn de kernen aan de buitenzijde voorzien van een witte stucwerk wandafwerking met een reliëf. De overige vloeren zijn voorzien van een cementgrijze gietvloer.

Met deze insteek willen we het interieur het gebouw laten volgen. We willen een licht en transparant interieur creëren, voorzien van natuurlijke materialen, structuren, planten en groene kleuraccenten.

In het interieurontwerp is gezocht naar een eenduidige invulling die naadloos aansluit op het architectonische ontwerp. Ingrepen die dicht bij het gebouw blijven, in plaats van een interieurlaag er aan toe te voegen.

Het gebouw Wiskunde & Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden is ontworpen door Inbo JHK samenwerkende architecten.

button