Ex interiors

TNT Centre

Meer informatie

Project TNT Centre
Locatie Hoofddorp
Opleverdatum november 2011
Opdrachtgever TNT
Architect Paul de Ruiter
Oppervlakte 17.000 m2

TNT Centre

TNT beschikt over 3 miljoen m² onroerend goed verspreid over 65 landen. Voor haar eigen kantoorpanden in Nederland wil TNT op een vijftal locaties nieuwe gebouwen ontwikkelen die voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van duurzaamheid en milieu. TNT wil CO2-emissievrije kantoren met een energielabel A++, een Greencalc score van meer dan duizend punten en een 'Platinum' score in de LEED-certificering. Voor het TNT Centre in Hoofddorp betekent dit een energiebesparing van zo'n 60%. De duurzame gebouwen produceren waar mogelijk zelfs meer groene energie dan zij gebruiken.

Voor de bouw van deze 70.000 m² groene kantoren ging TNT op zoek naar een 'duurzame huisbaas'. De speurtocht had resultaat en leidde in 2008 tot een ultieme vorm van samenwerking: een ‘Green Team’ van koplopers op het gebied van duurzaamheid. De meest duurzame bank en meest duurzame ontwikkelaar van Nederland gingen een unieke samenwerking aan. Zo werd het consortium van OVG & Triodos Bank geboren. Zij zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het duurzaam ontwerpen, bouwen, beheren, beleggen en onderhouden van de TNT Green Offices. De groene kantoren zet TNT daar neer waar haar medewerkers wonen en reduceert daarmee tevens de CO2 uitstoot van het woon-werkverkeer van haar medewerkers.

De Green Offices maken deel uit van TNT’s Planet Me programma. Planet Me heeft als doelstelling de activiteiten van TNT over de volle breedte van het concern te verduurzamen en het eerste expressbedrijf ter wereld te worden dat emissievrij opereert.

Het eerste gebouw dat is ontwikkeld is het internationale hoofdkantoor TNT Centre, in Hoofddorp. Architectenbureau Paul de Ruiter en Ex Interiors waren verantwoordelijk voor respectievelijk het ontwerp van het gebouw en het interieur. Daarnaast werkten een lange reeks Nederlandse en buitenlandse partners mee aan de totstandkoming van het gebouw. Aannemers, leveranciers, ontwerpers, experts en wetenschappers.

Het GEBOUW

Het gebouw bestaat uit twee langwerpige parallelle hoofdvolumes van elk zes verdiepingen hoog. Aan de westzijde (de Geniedijk) zijn deze twee volumes bij de onderste drie  verdiepingen verbonden door trapsgewijze terrassen en bij de bovenste drie verdiepingen door connectieve bruggen. De verbindingen vormen tevens ontmoetingsplekken voor de gebruikers van het gebouw. Aan de oostzijde (de Taurusavenue) zijn beide hoofdvolumes verbonden door een derde zwevend volume. Het atrium is door zijn oriëntatie in het bouwvolume zodanig ontworpen dat veel daglicht kan binnenvallen. Bovendien biedt het atrium de medewerkers een prachtig uitzicht over de natuurlijke omgeving. Atrium en entree zijn sterk met elkaar verbonden, waarbij de trapsgewijze terrassen de gebruikers uitnodigen om te voet naar de verdiepingen te gaan en elkaar op de overlegverdieping te ontmoeten (minder liftgebruik).

Het ontwerp omvat verscheidene duurzame technieken, zoals slimme zonwering, natuurlijke ventilatie, warmteterugwinning uit ventilatielucht en energiezuinige apparatuur en verlichting. Maar ook: warmte- en koudeopslag en waterbesparende toiletten.

Connectiviteit

Naast duurzaamheid staat de communicatieve waarde van het gebouw voorop. Oftewel: de mens staat centraal. Het TNT Centre is een transparant en inspirerend gebouw. Het atrium is de centrale plek in het gebouw en is één groot ontmoetingsgebied. Het multifunctionele gebruik van het atrium maakt dit gebied tot het kloppend hart van het TNT Centre. Hier ontmoeten medewerkers elkaar en ontvangen ze klanten. Er is een koffiecorner gerealiseerd, net als verschillende gelegenheden voor overleg. Van open tot gesloten, formeel en informeel, van grote tot kleine gebieden. Kortom: een mix van ontmoeten, werken en mobiliteit. Iedereen kan hier ‘aanlanden’ en werken. Bovendien doet het gebied tussen 12.00 en 14.00 uur dienst als restaurant. Op de begane grond is ook het vergadercentrum gevestigd, met een aanbod van vergaderzalen van 10 tot 200 personen.

Een eye-catcer van formaat is de imposante trap, die de begane grond met de terrassen op de verdiepingen verbindt. De trap nodigt uit om je te voet te verplaatsen in het gebouw, in plaats van de lift te nemen. Op de vijf bovenliggende verdiepingen is plaats voor activiteit gerelateerde werkplekken en de Raad van Bestuur. Binnen het flexibele werkconcept staat de indeling per bureau niet langer vast. Afdelingen krijgen gebieden toegewezen. Dit maakt groei en krimp van afdelingen mogelijk zonder dat er verbouwingen noodzakelijk zijn. Het overstappen op flexwerkplekken door het hele gebouw reduceerde het benodigde oppervlak voor de werkplekken met 30 procent. Ook dit aspect draagt nadrukkelijk bij aan de duurzaamheid van het gebouw.

De open werkplekken zijn gecombineerd met concentratiewerkplekken, die tevens dienst doen als ruimte voor klein overleg. Tussen deze gesloten overlegkamers is een gebied ontstaan voor open en informeel overleg en ontmoeting. Het geheel heeft een lounge-achtige sfeer, door het toepassen van een grote koffiecorner met banken, fauteuils en aanlandwerkplekken. Hier vinden afdelingspresentaties plaats en worden verjaardagen gevierd.

Een duurzaam interieur was de onderliggende eis, maar in het ontwerpproces was het beeld evenzeer van belang. Gezien de functie als hoofdkantoor moest TNT Centre een representatief voorkomen hebben, maar bovenal wilde Ex een interieur ontwerpen waarin de werknemers zich prettig voelen en een duurzaam beeld creëren.

Ondanks het volume en de openheid van het ontwerp heeft het interieur een rustige, verstilde atmosfeer. De kracht van het interieur schuilt in de bedrieglijke eenvoud ervan. Met een sober palet van grijs-, wit- en beigetinten, consequent doorgezet, en de herhaalde, innovatieve toepassing van basale materialen, geven we het interieur een heel eigen stijl die TNT’s duurzame ambities helder vertaalt. Het harmonieuze beeld wordt versterkt door de gedegen afwerking en de subtiele detaillering.

Duurzaamheid

Uiterst gedurfd en bovenal grensverleggend innovatief. Zo mag je de ontwerpprocessen rond de realisatie van TNT Centre in Hoofddorp gerust omschrijven. Dankzij de ongelooflijk strenge duurzaamheidseisen was het interieurontwerp van het nieuwe TNT-hoofdkantoor één groot avontuur. Het project zet volgens insiders de toon voor ‘Het Nieuwe Ontwerpen’.

De opdracht was het begin van een intensieve zoektocht naar innovatieve materialen die het mogelijk maakten om binnen de strenge duurzaamheidseisen te blijven. Zo moesten alle toegepaste materialen vanuit de LEED-eisen binnen 500 mijl van Hoofddorp gewonnen en gefabriceerd worden. Het dwong ons anders in het ontwerpproces te gaan staan om de juiste balans te vinden tussen ‘score’ en beeld. Juist dat constante spanningsveld bleek dè stimulans om tot innovaties te komen. Door grondig materiaalonderzoek en vele experimenten zijn we erin geslaagd bestaande materialen, waarbij slechts enkele voldeden aan alle eisen, op een nieuwe manier toe te passen. Alleen door hecht teamwork kon dit (in)spannende proces tot een goed einde worden gebracht.

TNT Centre is meer dan een duurzaam gebouw alleen, dat voldoet aan de meest veeleisende normen en eisen op milieugebied. Bouwwerk en interieur bieden daadwerkelijk meerwaarde voor de belangrijkste ‘elementen’ uit het project: de gebruikers. Het interieur oogt aantrekkelijk en biedt een zeer prettig werkklimaat.

Duurzaamheid en connectiviteit vloeien samen

Duurzaamheid en Connectiviteit zijn alleen mogelijk bij bezield leiderschap: medewerkers op één lijn krijgen, een bottom-up mentaliteit bewerkstelligen in plaats van topdown. Peter Bakker (voormalig CEO van TNT), Coen van Oostrom (CEO van OVG) en Peter Blom (directievoorzitter van de Triodos Bank) staken hun nek uit en stelden ontwerpers en bouwers voor een immense uitdaging. Zij durfden het aan om dwars tegen de stroom in te gaan en grens- verleggende doelen te stellen. Ze kregen niet alleen de uitvoerende bouwpartijen, maar ook hun mede werkers zover dat ze fundamenteel anders gingen denken. Anders denken over duurzaamheid, maar ook over werkprocessen, over hun eigen rol binnen het bedrijf. Ofwel: ‘Het Nieuwe Werken’.

Is het te gewaagd om te stellen dat TNT Centre de standaard heeft gezet voor ‘Het Ontwerpen 2.0?’ Dat TNT Centre als een vertrekpunt geldt voor nieuwe processen? Voor een nieuwe visie op duurzame gebouwen? Geenszins. Wie zich verdiept in de achtergronden van het gebouw en het interieur, wie verder wil kijken dan alleen het ‘mooie plaatje en praatje’ zal zonder enige twijfel tot dezelfde conclusies komen.

 

Fotografie: Alexander van Berge / Oliver Schuh

 

het eerste gecertificeerde duurzame interieur

Dit nieuwe TNT Centre voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van duurzaamheid: CO2-emissievrij, energielabel A++, een LEED Platinum certificaat en een Greencalc+ score van 1000+ punten. Daarnaast komt de bouwsom overeen met die van een conventioneel kantoorgebouw.

button