Ex interiors

Sigmax Enschede

Meer informatie

Project Sigmax Enschede
Locatie Enschede
Opleverdatum oplevering november 2011
Opdrachtgever Sigmax Enschede
Architect Paul de Ruiter

Het nieuwe en bijzondere kantoorpand van ICT-bedrijf Sigmax, gelegen direct tegenover het FC Twente stadion en het NS-station, is een ultra compact ontwerp van architectenbureau Paul de Ruiter. Het is een gestapeld paviljoen van 4 verdiepingen met een alzijdig karakter. De volledig glazen gevel wordt slechts onderbroken door de zwevende vloeren die door lopen naar buiten. De visuele grens tussen binnen en buiten is hierdoor minimaal. De overstekken fungeren als zonneluifels en zijn bekleed met mos-sedum.

In het interieur is het visueel open karakter van het gebouw doorgetrokken. Een strakke vloerafwerking  en voornamelijk glazen binnenwanden benadrukken de ruimtelijkheid van het gebouw en de verbinding tussen binnen en buiten. De weinige dichte wanden worden bekleed met door Ex Interiors zelf ontworpen wandbekleding: strookjes kleurig vilt in een passende kleurencombinatie. Het is gemaakt van 100% gerecyclede PET-flessen. Hiervan worden stroken gesneden die door Ex zijn verwerkt tot wandpanelen (panelen zijn ism Buzzispace ontwikkeld). Op de vloer komt gedeeltelijk een tapijt te liggen, als een ring in de gietvloer onder de werkplekken. Ex Interiors heeft voor het tapijt een speciale print ontworpen.

Bij binnenkomst in het gebouw zijn de futuristische entreebalie en de spiraaltrap grote eye-catchers in de ontvangstruimte. Samen met ontmoetingsplekken in het restaurant op de begane grond, wordt het een levendig gebied waar de identiteit van Sigmax direct voelbaar is.

Het pand is duurzaam voor zowel mens als milieu. De gevels zijn volledig van glas, waardoor veel licht naar binnen valt en binnen en buiten zich met elkaar verbinden. Mensen staan hierdoor in contact met de omgeving. Omdat het gebouw georiënteerd is op de windroos, konden de gevels worden vormgegeven op thema’s als klimaat en zonwering. Zo zijn de dakoverstekken op de zuidgevel bijvoorbeeld langer dan die op de noordgevel. Het gebouw wordt voorzien van duurzame LED-verlichting. Een patroon van ronde armaturen verlicht het gebouw en geeft ook in de avondsituatie een bijzonder effect.

 

Fotografie: Pieter Kers / Toon Grobet / Scagliola Brakkee

 

Een bijzonder kantoorpand

Voor het nieuwe kantoorpand van Sigmax in Enschede hebben we het interieur ontworpen.  Het visueel open karakter van het gebouw is in het interieur doorgetrokken. Hierdoor wordt de ruimtelijkheid van het gebouw en blijft de verbinding tussen binnen en buiten gewaarborgd.

button