Ex interiors

Woonhuis Harmelen

Meer informatie

Project Woonhuis Harmelen
Locatie Harmelen
Opleverdatum 2005
Opdrachtgever Familie Brandenburg-Lempke
Architect JDdV Architecten

Het realiseren van een woning met o.a. een woon- en eetkamer en vijf slaapkamers bleek alleen qua beloopbare m2 en m3 te passen in de variant met lessenaarsdak in combinatie met een stevig programma in een souterrain.

De woning is als een split-level ontworpen om de onderdelen (woonkamer, eetkeuken en slaapkamers) als één ruimtelijk geheel te kunnen bewonen en om in het souterrain voldoende lichttoetreding te kunnen realiseren. Het resultaat is een optimale compacte enveloppe waarbinnen het totale woonprogramma is ondergebracht. De voor- en achtergevel zijn lichthellend gemaakt om het ruimtelijke gevoel van de wat krap bemeten (slaap)kamers te compenseren en te versterken (het is niet groter maar het lijkt groter). De richting van de zijgevels is zodanig dat zowel vanuit de eetkeuken als de woonkamer de eigen tuin ten volle kan worden beleefd en zowel visueel als fysiek onderdeel wordt van het woongenot. 

De opzet van deze woning is uiterst geschikt voor duurzame en demontabele toepassingen en materiaalgebruik: een hoofddraagconstructie die is ingevuld met houtskeletbouw en afgewerkt met weersbestendige 'singles'. Om aansluiting te zoeken bij het palet van kleur en materiaal van de bestaande omgeving zijn verschillende (bouw)materialen afgewogen. Om maximaal te kunnen beantwoorden aan een duurzame, demontabele en onderhoudsvrije oplossing is gekozen voor gepatineerd zink. Dit materiaal sluit goed aan bij het basale en natuurlijke materiaalgebruik in de omgeving en is het meest lichte en blijvende van kleur.  Zink draagt bovendien bij aan een geraffineerde inpassing in een Hollands landschap met zijn wereldberoemde luchten dat eeuwenlang inspiratiebron was voor Hollandse meesters.

Hollandse luchten

De helderheid die het door JDdV Architecten ontworpen woonhuis heeft gekregen is ook in het volledig geintergreerde interieur te zien met veel aandacht voor gekozen materialen, structuren en verfijnde detailleringen.

button