Ex interiors

Huis de Wiers

Meer informatie

Project Huis de Wiers
Locatie Nieuwegein
Opleverdatum 2006
Opdrachtgever VIA Projectontwikkeling
Architect JDdV Architecten
Oppervlakte 1540 m2

HUIS DE WIERS

Huis de Wiers is omstreeks 1654 gebouwd als een buitenplaats van
Vreeswijk, tegenwoordig gemeente Nieuwegein. Rond 1880 vestigde zich op de
plaats van Huis de Wiers een scheepswerf. Het huis zelf werd grondig gewijzigd
en later vrijwel geheel gesloopt. Het enige wat aan het eind van de 20ste eeuw
nog deed denken aan de rijke geschiedenis van weleer waren de kruisgewelven van
het overgebleven souterrain. Om te voorkomen dat de overblijfselen van dit
unieke monument in de vergetelheid raken of zelfs in zijn geheel zouden
verdwijnen is het initiatief genomen een concept te ontwikkelen en uit te
voeren, voor restauratie en revitalisatie van de nog resterende gedeelten in
combinatie met een nieuwe opbouw in de contour van de historische ‘enveloppe’.
Met als resultaat: een eigentijdse buitenplaats met de grandeur van wat eens
Huis de Wiers was.

En een gebouw met een eigentijds gedetailleerde constructie, gebaseerd op een basale maar hoogwaardige technologie met een buitengewoon aangename en aantrekkelijke uitstraling

In deze innovatieve stapeling van functies is in de oude kruisgewelven het restaurant “Huis de Wiers” gerealiseerd, op de beletage, 1ste en 2de verdieping ateliers, ruimtes met een industriële sfeer en voorzien van alle gemakken die in de komende decennia denkbaar zijn en op de bovenste verdiepingen
met een fabuleus uitzicht over de regio en de Vaartsche Rijn en een dakpatio is een riant appartement gerealiseerd.

Ex Interiors en JDdV Architecten hebben een wereld gecreëerd waarin hun talenten optimaal
tot uitdrukking komen. Een toonaangevend voorbeeld over hoe eigenzinnigheid, in
combinatie met oprechte ondernemerszin kan leiden tot “nieuwe buitens”. Huis de
Wiers is een  spraakmakend voorbeeld op
het gebied van conceptuele innovaties. 

 

Huis de Wiers_ een mooie synergie

Op gerestaureerde oude fundamenten staat een nieuwe opbouw in de contour van het oorspronkelijke Huis de Wiers. Zowel het dak als de gevel zijn met koper bekleed. Ex Interiors en JDdV Architecten hebben hier beider diciplines synergetisch versmolten tot een project waar begrippen als eenvoud, soberheid en verstilling opvallend voelbaar zijn.

 

button