Ex interiors

Zuwe Hofpoortziekenhuis

Meer informatie

Project Zuwe Hofpoortziekenhuis
Locatie Woerden
Opleverdatum 2005
Opdrachtgever Zuwe Hofpoort Ziekenhuis
Architect Kruisheer Elffers

Omschrijving werkzaamheden

Ex Interiors werd al in een vrij vroeg stadium betrokken bij het initiatief voor de zorgpassage door de facilitair directeur van het ziekenhuis, die(zeker voor de zorgsector) grote en vooruitstrevende ambities had voor het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis. Bij de aanvang van het ontwerpproces hebben we in een aantal opbouwende overlegsessies bepaald wat de uitgangspunten zouden moeten zijn voor de zorgpassage en voor het interieur. Over welke publieksfuncties praten we, waar gaan we deze plaatsen in het totale gebouw, hoe lopen de bezoekersstromen, wie zijn de bezoekers en wat wil het ziekenhuis aanbieden? Maar ook wat verstaan we onder een ‘healing enviroment’, wat is ‘hotelmatige zorg’ en hoe gaan we invulling geven aan het restaurant dat het kloppend hart van de passage zou moeten worden? In deze overlegsessies nam Ex Interiors een sturende functie in om tot de juiste uitgangspunten voor het interieur te komen.

Op ‘het binnenplein’ dat is ontstaan door de nieuwe overkapping moest een plaats worden gevonden voor een cadeauwinkel, een ontvangstbalie en een kinderopvang. Voor het onderbrengen van deze functies moest een ‘gebouw in een gebouw’ worden gemaakt. Om zo ver mogelijk van de architectuur van het ziekenhuis te blijven is gekozen voor een amorfe vorm. Alsof het gebouw, de wobbel, is ‘geland’ op het plein. Naast het samenbrengen van de verschillende functies en het ontwerpen van de complexe vorm zijn we de uitdaging aangegaan om nieuwe verlichtingstechniek in het ontwerp te verwerken; LED-verlichting. Met de verlichtadviseur zijn de mogelijkheden onderzocht om met LED-verlichting een meerwaarde te geven het ontwerp. Dit is gedaan door de verlichting langzaam van kleur te laten veranderen. Dit maakt van de wobbel een dynamisch gebouw. Het frame is opgebouwd uit houten schenkels die zijn bekleed met stroken van perenhout.

Het restaurant vormde een bijzondere uitdaging omdat ervoor gekozen was geen apart personeelsrestaurant in te richten, maar voor personeel, bezoekers en patiënten één restaurant in te richten. Ex Interiors heeft een ruime ervaring met het inrichten van uitgiften/restaurants en deze uitdaging was Ex Interiors niet te hoog gegrepen. Anders bleek dat voor de exploitant. In het voortraject is er intensief met de exploitant gesproken over het assortiment dat in het restaurant aangeboden zou worden en hoe dat vorm moest krijgen. Weg met de ingepakte broodjes en kroketten, in dit ziekenhuis willen we gezonde voeding presenteren. Vers gemaakte broodjes met beleg, verse koffie en cappuccino en vers fruit gepresenteerd op schalen. Voor de inrichting van het zitgedeelte van het restaurant hebben we in de diverse stadia van het ontwerpproces verschillende opstellingen gemaakt. Dit had als doel diverse manieren van zitten te onderzoeken. De tafels en de lange bank zijn speciaal voor het ziekenhuis ontworpen. Om nog meer een eigenheid aan het restaurant te geven hebben we een speciaal behang ontwikkeld dat over de hele lengte van het restaurant hangt.

Naast het ontwerp van de zorgpassage en het restaurant heeft Ex Interiors binnen het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis het entreegebied , kantoren, de afdeling Neurologie, Fysiotherapie, SEH, de huisartsenpost en lounges ontworpen. Ex Interiors heeft gedurende het hele traject ervoor gewaakt dat de samenhang van aldeze onderdelen gewaarborgd bleef. Gedurende alle facetten van het ontwerp, van schets tot en met oplevering, de controle op beeld, budget, detail en uitvoering is Ex Interiors een betrokken partij geweest en zien we het als onze taak als interieurontwerpers betrokken te zijn bij de ontwerpgroepen, bouwvergaderingen en teambesprekingen.

healing enviroment

Als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland heeft het Zuwe het plan opgepakt om het ziekenhuis niet alleen te zien als aanbieder van directe zorg maar de patiënt ook te faciliteren bij andere zorgvragen. Voor deze publieksruimten heeft Ex Interiors bijzondere interieurontwerpen gemaakt die aan de grote diversiteit van een ziekenhuispubliek appelleert. 

button