Spring naar content

BPD ontwikkeling

Vervolg tekst

Ex Interiors
Odette Ex (Ex Interiors) werd in opdracht van BPD gevraagd voor de uitwerking van het gehele interieurconcept van de tweede etage. In zorgvuldige participatie met BPD is dit vormgegeven in een concept dat zorgt voor dynamiek. Zoals bij een gebiedsontwikkeling is er voor een integrale aanpak gekozen, waarin vanaf de start in open dialoog met de medewerkers van BPD werd samengewerkt. Met als resultaat een werkomgeving die optimaal faciliteert, maar die tevens de medewerkers uitdaagt en inspireert in hun creativiteit, innovatiekracht en slim werken. Daarnaast stimuleert de inrichting het samenwerken en delen van kennis tussen de collega’s, maar zeker ook met samenwerkingspartners van BPD.

Ruimtelijke indeling
De ruimtelijke indeling speelt in op de diverse werkbehoeftes die er binnen BPD leefden. Een natuurlijke tweedeling in het plan ontstond snel, waarmee ontmoeting en geconcentreerd werken van elkaar gescheiden werden. Het stadsbalkon is de ‘community zone’ en staat in open verbinding met de openbare hal van de Melkfabriek en is voor iedereen toegankelijk. Hier bevinden zich diverse ruimtelijk georiënteerde vergaderruimtes, open overleg- en aanlandwerkplekken en een restauratieve voorziening.

Achter de grote glazen scheidingspuien, is de ‘focus zone’. Een gesloten werkgebied waar het privédomein van BPD zich bevindt. Open werkplekken worden hier afgewisseld met individuele focus units waarin men ongestoord kan werken, bellen en online overleggen. Aan het uiteinde van dit gebied loop je het dakterras op met een geweldig uitzicht over de Caai. De verbindende factor tussen beide gebieden is het secretariaat, waaraan tevens facilitaire voorzieningen gekoppeld zijn.

Interieur

Het interieur bij BPD kenmerkt zich door een zestal ontwerpuitgangspunten. Bij elkaar zorgen ze voor opeenstapeling van duurzame kwaliteiten, zorgvuldig op elkaar afgestemd met een uniek eindresultaat.

1. Een karakteristiek gebouw
Gedurende het proces is er voortdurend gezocht naar de juiste samenhang en eenheid met het gebouw. Een belangrijk uitgangspunt was om het bestaande industriële karakter van de Melkfabriek zoveel mogelijk te behouden en de geschiedenis ervan zichtbaar te houden. Waarbij het patina in het gebouw een vanzelfsprekend onderdeel werd van het interieur.

De oorspronkelijke karakteristieke zeshoekige tegelvloeren en de wit betegelde lambriseringen zijn waar mogelijk gehandhaafd, hersteld of hergebruikt. Hierdoor is een patchwork ontstaan dat de sporen van het verleden laat zien. De maatvoering van dit tegelpatroon is tevens toegepast bij de rasters, die als bescherming dienen voor de zachte akoestische wanden en waar klimmende beplanting tegenop kan groeien. Zo worden deze nieuwe toevoegingen aan het gebouw een vanzelfsprekend onderdeel van het geheel. De betonnen kolommen met hun sleetse patina zijn onbehandeld gebleven. En een groot deel van de kenmerkende roestvrij stalen trappen en loopbruggen zijn hergebruikt of vernieuwd op authentieke wijze. In de karakteristieke hoge ruimtes, met gebogen plafonds en grote glazen raampartijen, is ernaar gestreefd nagenoeg geen wanden te koppelen aan de gevel. Hiermee is een ruimtelijke dynamiek ontstaan tussen het oude en het nieuwe.

2. Klimaat en installaties
Een Melkfabriek transformeren naar een werkomgeving gaat over zorgvuldige afstemming. De ruimtelijke opzet van de plattegronden met veel losse, gesloten units en ruimtes vroeg om een goed doordacht klimatologisch en installatietechnisch plan. Bureau Franken werd als adviseur hierbij betrokken. Deze technische laag werd vanaf de start een belangrijk onderdeel in de zoektocht naar de mogelijkheden binnen de Melkfabriek. Met als resultaat een dynamische technische infrastructuur, waarbij het industriële karakter, het interieur en de techniek naadloos op elkaar aansluiten.

3. Akoestisch comfort
Naast de installatietechniek lag er een grote nadruk op het akoestisch comfort. Met behoud van de ruwheid van het pand werd er gezocht naar een oplossing om de verblijfskwaliteit in de hoge open ruimtes te kunnen waarborgen. Hiervoor moesten er een paar drastische maatregelen worden genomen die het uitgangspunt werden voor het ontwerp. Het gehele plafond en nagenoeg alle wanden moesten worden voorzien van een zachte afwerking. Op de hoge gebogen plafonds is een akoestisch spuitwerk van gerecyclede, verpulverde kranten aangebracht. Alle nieuwe dichte wanden werden voorzien van vilt, vervaardigd uit gerecyclede uniformen. De focus units moesten aan hoge kwaliteiten voldoen om optimaal te functioneren in de grote open ruimte, maar met resultaat. Eenmaal de deur dicht, lijkt het alsof er noise-cancelling is aangezet. Deze noodzakelijke ingrepen resulteren in een geweldig comfort overal in het gebouw.

4. De ‘groene long’
Werken en uitkijken op groen stond hoog op de prioriteitenlijst van BPD en is een onmisbare kwaliteit in verblijfsomgevingen. Het rijkelijk opklimmende groen aan de wanden in de centrale hal is op de tweede verdieping van BPD doorgetrokken en creëert een vanzelfsprekende verbinding. Boven op alle gesloten ruimtes zijn stalen plantenbakken geplaatst in dieprode tinten. Zowel in de ‘community zone’ als de ‘focus zone’ zorgen deze rijkelijk gevulde bakken voor een weelderige groene oase die boven alle werkplekken en ontmoetingsplekken hangt. Vanuit de entresol in de ‘focus zone’ kijk je uit op een landschap waarin het groen een ludieke symbiose aangaat met de techniek. In de ‘community zone’ op het stadsbalkon komen de toppen van de hoge bomen in de centrale hal je tegemoet en word je ook hier aan alle kanten omringd door groen. Het Groenlab werd als groendeskundige bij het ontwerp betrokken om met hun expertise een diversiteit aan groene beplantingen toe te passen. De markante Melkfabriek werd daarmee getransformeerd tot een ademende ‘groene long’ die overal met je resoneert.

5. Duurzame keuzes
Alle nieuwe materialen zijn langs de lat van circulariteit of biobased gelegd. Nieuwe puien zijn uitgevoerd in lokaal hout en voor de wanden is gekozen voor leemstuc. Beide natuurlijke, warme materialen als nieuwe toevoeging op het bestaande gebouw. Leemklei is een van de oudste biobased materialen die met zijn vochtregulerende werking en zachte aanraakbaarheid bijdraagt aan het creëren van een aangenaam binnenklimaat. Aanvullend op de circulaire akoestische materialen van gerecyclede uniformen en verpulverde kranten, zijn in alle vergaderruimtes akoestische panelen aangebracht van Biofold. Dit zijn panelen vervaardigd uit oude jute koffiezakken. De som van de delen is dat het gebouw ademt door deze zorgvuldige kwalitatieve afstemmingen.

Daarnaast stimuleert BPD het elektrisch rijden en (elektrisch) fietsen, zijn er sensoren toegepast waarmee het licht niet onnodig aan is, gaan monitoren en apparaten automatisch op stand-by en is er een klimaatinstallatie die real-time informatie geeft over het energieverbruik.

6. Kunst
BPD is bekend om zijn uitzonderlijke kunstcollectie. In zorgvuldige afstemming is er nog een uiterst verfijnde laag aan het interieur toegevoegd. Hiermee markeert BPD zijn eigen identiteit. Waar schoonheid, verwondering en wederkerigheid vanzelfsprekende indicatoren zijn.