Spring naar content

ASML Auditorium
Veldhoven

In het groene hart van de ASML campus bevindt zich het Auditorium, een ontwerp van EN|EN Architecten. Op een plek tussen hoge kantoorvleugels waar eerst auto’s geparkeerd werden, is een duurzame ontmoetingsplek ontstaan waar informatie en kennis wordt gedeeld met werknemers, bezoekers en pers. Een belangrijke centrale plek op de campus waar veel mensen samenkomen. De vergroening van de buitenruimte die door ASML was ingezet, kreeg bij het Auditorium zijn uitwerking door het dak hiervan als groen landschap te ontwerpen. Daarnaast vormt het dak als het ware een vijfde gevel voor de hoge kantoorvleugels die hier op uit kijken. De aansluiting op de groene campus is aan de binnenzijde vormgegeven door een duurzame houtconstructie van gelamineerde kolommen en massieve houten vloeren en daken in CLT.

Het hart van het Auditorium wordt gevormd door een hoogwaardige flexibele zaal, volledig omkleed met blauw petfelt. Een uitgesproken statement om de grote vorm midden in het gebouw te benadrukken. Het ingenieuze vouwsel van de petfelt panelen creëert een 3D schil rondom de grote zaal. Doordat het licht elke keer anders op de panelen valt ontstaan er palet aan blauwe kleurtinten. Rondom zijn er ledlijnen toegepast om de enorme hoogte van de ruimte te benadrukken. Het geheel maakt een aangename sfeer en akoestisch comfort. Waar de buitenzijde een helder blauw is, wordt binnen in de zaal zachte lila tinten opgepakt. De wanden zijn hier tevens voorzien van petfelt en deze kleuren worden doorgezet in het tapijt en de bekleding van de stoelen. Vanuit het plafond deelt een grote verticale vouwwand de zaal in twee waardoor gezelschappen van 200 tot 400 deelnemers op een goede wijze worden ondergebracht. Wanneer de zaal in tweeën gedeeld wordt door de vouwwand, geven de twee lila kleuren beide zalen een eigen karakter. De zachte tinten zijn dermate neutraal zodat er met gebruik van gekleurd licht andere sferen en ambiances gecreëerd kunnen worden in de zaal.

Door de opzet van het gebouw ontstaat een interessante ruimtelijke compositie waar omheen vervolgens een grote variëteit aan ruimtes is opgenomen; foyers, vergaderzalen, werkruimtes en services zoals een kapper, Fit-boutique en supermarkt-to-go. De verschillende open gebieden nodigen uit tot ontmoeten en dienen als uitloop van grote groepen mensen van de centrale zaal. In de omliggende vergaderruimtes zijn akoestische panelen voorzien van denimtex; stucwerk dat wordt vervaardigd uit gerecyclede kleding. Dit plan geeft vorm aan de wijze waarop ASML Campus 2.0 zich profileert: werken, ontmoeten en ontspannen in een hoogwaardige omgeving gericht op alle werknemers van de campus.

OpdrachtgeverASML
LocatieVeldhoven
Opleverdatum2021
Oppervlakte7.000 m2
AardNieuwbouw
FunctieAuditorium
FasenVO, DO, TO en uitvoering
I.s.m.EN|EN Architecten, Vijverborgh Hospitality, Het Groenlab, Studio Rublek
FotografieAlexander van Berge