Spring naar content

OM St Annadal Maastricht
(aanbesteding)

Het voormalige ziekenhuis, de huidige rechtbank wordt getransformeerd van een gebouw voor één specifieke gebruiker (de Rechtbank) naar een gebouw voor twee gebruikers (RB en OM). Het betreft een tijdelijke interventie, daarom is gekozen voor een aanpak waar we met zo min mogelijk ingrepen op zoek zijn gegaan naar een zo groots mogelijk gebaar. Waar mogelijk is de bestaande structuur van het gebouw gehandhaafd.

Ons idee was om een nieuwe tijdelijke laag toe te voegen die als zodanig duidelijk leesbaar is. Op de binnenwanden wordt een jute wandafwerking aangebracht, waardoor een vanzelfsprekende visuele scheiding ontstaat tussen ‘oud’ en ‘nieuw’. Daarnaast zijn modulaire interieurelementen ontwikkeld bestaand uit remontabele archiefkasten en scheidingswanden, zitelementen en groenelementen.

Met andere kleuren en materiaalgebruik is voor het OM en de rechtbank elk een eigen identiteit gerealiseerd en bleef het interieur tegelijkertijd één ‘familie’. De toevoeging van groen vormde een essentiële bijdrage aan de sfeer in de ruimtes en in het verbeteren van het welzijn van de medewerkers. Er is een ruimtelijk en open interieur ontwikkeld dat zich laat omschrijven als kwalitatief, zakelijk, maar ook warm, stijlvol en duurzaam.

OpdrachtgeverRijksvastgoedbedrijf
LocatieMaastricht
Opleverdatum2019
Oppervlakte21.000 m2
AardRenovatie
I.s.m.Noahh, Qwinq, Pieters Bouwtechniek, Blaay van den Boogaard, Alba Concepts