Spring naar content

Restaurant Huis de Wiers
Nieuwegein

‘Het souterrain met kruisgewelven, de fundamenten van het huis, ommuring en stallen vormen de overblijfselen van de karakteristieke buitenplaats Huis de Wiers.’

Het oorspronkelijke huis de Wiers is omstreeks 1654 gebouwd en stond bekend als de ‘noordelijke wachter van Vreeswijk’. Een herkenningspunt, een baken, een buitenpost van Vreeswijk. Totdat de industriële revolutie rond 1900 toesloeg. In die jaren vestigde zich op de plaats van Huis de Wiers een scheepswerf. De terreinen rond het huis werden vergraven tot een insteekhaven, een scheepshelling en opslagterreinen. Het huis zelf werd grondig gewijzigd en later zelfs vrijwel geheel gesloopt. Het enige wat nu nog doet denken aan de rijke geschiedenis van weleer is het overgebleven souterrain.

Om te voorkomen dat de overblijfselen van dit unieke monument in de vergetelheid raken of zelfs in zijn geheel verdwijnen, hebben Ex Interiors en JDdV Architecten het initiatief genomen een concept te ontwikkelen voor restauratie van de nog resterende gedeelten, die in combinatie met een nieuwe opbouw een nieuw eigentijds buiten gaan vormen: Huis de Wiers anno 2000.

OpdrachtgeverHuis de Wiers
LocatieNieuwegein
Opleverdatum2016
Oppervlakte150 m2
AardNieuwbouw
FunctieRestaurant, terras
FasenVO, DO, UI
I.s.m.JDdV Architecten
FotografieAlexander van Berge, Marco de Rover