Spring naar content

Nationale ombudsman

Vervolg tekst

 

Circulair ontwerp

Bij het eerste bezoek aan De Nationale ombudsman werd duidelijk dat te maken hadden met een hoogwaardig, maar enigszins gedateerd interieur. Door middel van beelden hebben we aangetoond wat de kwaliteit was en wat ze zouden krijgen als het gehele interieur gesloopt zou worden. Wij toonden aan dat de hoogwaardige wanden die in het huidige interieur zaten qua kwaliteit niet meer gelijkwaardig terug zouden kunnen komen in relatie tot het gestelde budget. De Nationale ombudsman was blij verrast met deze invalshoek en wij kregen als taak om met behoud van het goede het kantoor te transformeren tot een eigentijdse nieuwe werkomgeving.

Hiervoor omarmden wij in het ontwerp proces de ‘patch-work’ methodiek: het aan elkaar zetten en verbinden van verschillende (oude en nieuwe) materialen tot één samenhangend geheel.  Met het bepalen van de nieuwe indeling is er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande (op maat gemaakte) binnenwanden. Waar mogelijk zijn er (delen van) wanden blijven staan, aangevuld met nieuwe en als zodanig herkenbare scheidingswanden. De ‘littekens’ die ontstonden waar wanden onder een plafondkoof zijn verwijderd zijn zichtbaar gehouden, en juist geaccentueerd door een bronskleurige afwerking.

Naast hergebruik zijn ook nieuwe materialen en afwerkingen toegepast. Ook deze zijn zoveel mogelijk circulair getoetst, waarbij we gekeken hebben naar de herkomst en bewerkingen van materialen, de emissies en invloed op het binnenklimaat als de onderhoudsvoorschriften.

Voor het meubilair is een onderverdeling gemaakt in 3 categorieën: 1) hergebruik van bestaand meubilair; 2) refurbished meubilair aangevuld met karakteristieke klassieke retro’s en 3) nieuw meubilair met een neutrale look.

Voor De Nationale ombudsman was akoestiek een zeer belangrijk aandachtspunt op basis van de werkzaamheden die zich grotendeels kenmerken door de behoefte aan focus en concentratie. De nieuwe wanden zijn afgewerkt met kleurvlakken van vilt, vervaardigd uit gerecycled textiel en bekend om hun hoge akoestische werking. Het plafond in de gang is vervangen door vilten U profielen, hetgeen een positieve bijdrage levert aan de akoestiek.

 

Techniek

Ook op het gebied van de techniek is gekeken naar hergebruik en circulariteit. Er is een verbetering in energie gerealiseerd van label A naar A+. In het ontwerp zijn bestaande brandscheidingen zoveel mogelijk intact gelaten en is de ‘gangzone’ gehandhaafd zodat de infrastructuur van de klimaatinstallatie (luchtkanalen) en de klimaatplafonds konden worden hergebruikt.

 

Kunst

Fysieke beweging van de medewerkers wordt gestimuleerd door de aantrekkelijkheid van het gebruik van het 6 verdiepingshoge traphuis te stimuleren. Er is gekozen om de kunstenaar Job Wouters een wandschildering te laten maken, die refereren naar de filosofie en de achtergronden van De Nationale  Ombudsman.