Spring naar content

NPO Radiohuis

Vervolg tekst

 

Het ontwerp van dé radiostudio’s van Nederland

Uniek aan deze opdracht was natuurlijk het ontwerpen van dé radiostudio’s van Nederland. De studio’s kennen heel specifieke eisen. Het ontwerp is daarom ook in nauwe samenwerking met NPO, Piet Nagel Management, de mensen van studio techniek KB|MF, akoestisch adviseur Kees de Rijk en constructeur Pieters Bouwtechniek, tot stand gekomen.

De bestaande bouw leende zich niet makkelijk voor het inbouwen alle studio’s. Voor een van de studio’s van Radio 1 hebben we een kolom moeten verwijderen en is er een zogenaamde fast lane gemaakt om zowel ruimte te maken voor een snelle aansluiting met het NOS gebouw als ruimte te bieden aan de redactie.

De studio’s zijn opgebouwd als een doos in doos constructie om ze contactgeluid dicht te maken. De afwerking van de studio’s is redelijk sober vormgegeven, maar door zowel de binnen als de buitenzijde te bekleden met Petfelt hebben ze toch een eigen karakter gekregen. De studio’s zijn voorzien van state of the art apparatuur en de studio’s van Radio 1 en Radio 5 zijn ook geschikt voor kleine optredens met publiek.