Spring naar content

Woonhuis Nieuwegein

Vervolg tekst

 

Ontwerp
Een bescheiden hoekwoning nabij het oude dorp van Vreeswijk (het vroegere schippersdorp te Nieuwegein) was in een uitgeleefde en vervallen staat. Wij zagen echter de mogelijkheden om het huis te veranderen in een ‘tiny’ house met een gevoel van ruimtelijkheid en een zo optimaal mogelijk gebruik. Tijdens de renovatie ging het ontwerp radicaal om, het huis werd een ‘EX-perimenteer lab’ waar zonder beperkingen nieuwe samenstellingen van materialen en producten getest konden worden. Het huis kreeg daardoor de uitstraling van een comfortabele ‘welzijnsplek’ waar je met één of meerdere personen kunt verblijven en je vanuit de dagelijkse hectiek in een rust stapt die meteen voelbaar is.

Het project werd ‘hotelmatig’ aangepakt en kreeg daardoor niet de specifieke uitstraling van een woonhuis. Er ontstond een ruimte van gastvrijheid waar je je welkom en geborgen mag voelen. Op de bovenverdieping werd een ruime slaapkamer met inloopkast en badkamer gesitueerd. Opvallend is het licht dat door het plaatsen van extra ramen als bundels speels naar binnenvalt. Aan de achterzijde van het huis werd een aanbouw toegevoegd met daarin de keuken, het kloppend hart in de ruimte dat werkt als een verbindend ‘object’ Het lange beton ciré werkblad geeft de keuken een pure maar ook een robuuste uitstraling. De donkere cacaokleur van de wand is doorgetrokken naar het plafond en de veranda om zo de verbinding met buiten te accenturen. De grote houten schuifpui aan de zijkant zorgt veel licht en kan met de eerste zonnestralen helemaal open zodat ook daar een optimaal binnen- en buitgevoel wordt ervaren.

Materiaal- en kleurgebruik
Door materialen zorgvuldig en op echtheid te selecteren, is er een bijzondere tactiliteit aan het interieur toegevoegd. Het plafond en de trap in de woonkamer zijn gemaakt van vurenhout en bewerkt met een natuurlijke Sansin. Door de natuurvriendelijke samenstelling dringt Sansin door tot diep in de kern van het hout en zorgt ervoor dat het hout kan blijven ademen. Ex Interiors experimenteerde verder met het oude jute, een sterk, plantaardig materiaal. Dit werd het basismateriaal voor zowel de wanden als vloeren, maar ook de keukenkastjes en de badkamer zijn ermee bekleed. De jute structuur is bewerkt met diverse kleuren van Raw Paint, een duurzame verfpoeder op basis van mineralen. Doordat het jute de verf absorbeert, ontstaat er een mooi diepte effect. Daar waar het houten plafond en de jute wanden zich kenmerken door een levendige uitstraling, vormen ze een mooi contrast met het sobere karakter van de betonnen vloer. Het ontstaan van mogelijke krimpscheuren in het beton en de rafelranden in het jute passen bij het algehele beeld dat Ex Interiors voor ogen had, namelijk het krachtenveld tussen perfectie versus imperfectie.

De basis van het kleurenpalet is sober en ingetogen, als stelregel gold dat er met weinig veel bereikt kan worden. Van het warme, diepe, aardse bruin en grijs op de begane grond naar het serene, verstilde wit op de bovenverdieping ervaar je een ingetogenheid die doet denken aan de eenvoud van een Japans interieur. Verder zijn in het interieur oude en nieuwe meubels met elkaar gecombineerd. Het geheel straalt een eenvoud en warmte uit dat versterkt wordt door het gebruik van natuurlijke linnens en pure materialen. Het voelt daardoor alsof het interieur ‘ademt’.

Samenspel interieur & tuin
Met de nieuw aangelegde tuin is een ‘buitenkamer’ toegevoegd aan het geheel. Dit heeft de interactie tussen binnen en buiten nog meer versterkt. Het laat op een mooie manier zien hoe je met een beperkt aantal vierkante meters toch een ruimtelijk geheel kunt creëren dat je doet verwonderen en je op een vanzelfsprekende manier weer verbindt met de natuur.