Spring naar content

Koninklijke Auping ondergaat een enorme transitie. Het bedrijf streeft voor het jaar 2015 naar een Cradle to Cradle gold certificering voor hun kantoor, de fabriek, en het hele productieproces. Om verbinding te creëren heeft Auping een kantoorgebouw gekocht naast de fabriek. Dit is een duurzame, geaarde wens, die past bij deze tijd. Om die verbinding nog meer gestalte te geven bestond de wens de fabriek en het kantoor te verbinden middels een loopbrug.

De bouw van een dergelijke brug is een grote investering. Volgens Ex Interiors verbindt het echter nooit datgene waar je werkelijk naar op zoek bent. Het bureau stelde daarom voor om in plaats van een brug, een ‘kloppend hart’ in de fabriek te maken met een bedrijfsrestaurant annex ontmoetingsgebied voor de fabrieksmedewerkers en degenen die in het kantoor werken. Zo kan men elkaar bij de lunch ontmoeten. De ingreep stelt Koninklijke Auping tegelijk in staat hun gasten uit  te nodigen in de fabriek en het productieproces te laten aanschouwen. Het idee werd goedgekeurd, het budget was daarmee wel bijna op.

OpdrachtgeverKoninklijke Auping
LocatieDeventer
Opleverdatum2016
Oppervlakte22.000m2
AardHerinrichting
FunctieKantoren, restaurant, vergaderkamers, heritage ruimte
Doorlopen fasenO, DO, BE, UI
I.s.m.Qwinq
AwardsARC15 | nominee The Great Indoors Award

Ex Interiors ging vervolgens de uitdaging aan om met beperkte middelen het naastgelegen, standaard kantoorgebouw te transformeren tot een energiek, inspirerende werkomgeving. Het bureau bedacht een concept waarbij de taak van de architect niet zo zeer lag bij “het ontwerpen”. Ex Interiors vormde een visie, schepte voorwaarden en liet vervolgens “ontstaan”.

Hergebruik en omarming van bestaande, niet altijd even fraaie, interieuronderdelen vormde een belangrijk onderdeel. De bestaande wanden, systeemplafonds en vloeren werden behouden en voorzien van C2C betonverf die ook op de vloeren in de fabriek is toegepast. Zo ontstond een basis met een aantal colourblocks.

 

 

Het personeel zette na de verfbeurt zelf de volgende stap door de ruimtes te stileren met materialen uit het eigen bedrijf. Auping heeft namelijk prachtige stoffen, bedspiralen en tijks waarmee ze de matrassen en hoofdeinden van de bedden bekleden. En er werken genoeg creatieve mensen. Ex Interiors creëerde zo samen met Auping een eclectisch geheel dat past bij het creatieve bedrijf en dat heel dicht bij hun kern blijft.

Fotografie: Alexander van Berge