Spring naar content

Triodos Bank
Landgoed de Reehorst

‘Een ‘houten kathedraal’ die gaat over de verbinding tussen het mentale, emotionele en het spirituele.’

In opdracht van Triodos Bank ontwierp Ex Interiors het interieur van het volledig duurzame en circulaire kantoor op het landgoed De Reehorst te Driebergen-Rijsenburg. Triodos Bank wilde een ontmoetingsgebouw realiseren waar medewerkers, klanten, bezoekers en passanten zich welkom voelen. Een gebouw met een interieur dat de toon zet op het gebied van duurzaamheid en circulariteit, maar bovenal een gebouw dat de verbinding aangaat tussen cultuur, natuur en economie. Een interieur waarin het ‘hart’ richting geeft en het ‘hoofd’ sturing. Een interieur dat mensen raakt, omdat het over de verbinding tussen het mentale, het emotionele en het spirituele gaat.

OpdrachtgeverTriodos Bank
LocatieDriebergen-Rijsenburg
Opleverdatum2018
Oppervlakte12.994 m2
AardNieuwbouw
FunctieKantoor, ontmoetingsplek
FasenVO, DO, TO, UI
I.s.m.Edge Technologies, Rau Architecten, Arcadis Landschapsarchitecten
AwardsArchitectenweb Award 'Kantoorgebouw van het jaar 2019'
Cobouw Award 'Meest Duurzame Project van het jaar 2019'
Duurzaam Bouwen Award 2020 'Gouden Kikker'
Award 'Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen 2019'
FotografieAlexander van Berge, Bert Rietberg, Marco de Rover, Gispen

Circulariteit

Als basis voor het circulaire ontwerp is er gebruik gemaakt van het Life Cycle System. Dit speciaal voor Triodos Bank ontwikkelde ‘wiel’ diende als een innovatieve meetlat. Onderwerpen als economie, energie, mobiliteit, historie, water, consumptie, biodiversiteit, materialen, mens, gebruik en gebouw zijn als uitgangspunten tijdens het ontwerpproces genomen om de juiste keuzes te kunnen maken in het waarmaken van de gestelde ambities. Een gezonde luchtkwaliteit, daglicht en een aangenaam thermische en akoestisch comfort vormden de basis voor het ontwerp.

Oude beelden werden los gelaten om een circulair ontwerp te realiseren. We hebben onszelf uitgedaagd om op een creatieve manier bestaande producten en materialen te transformeren en te combineren met regionale of gerecyclede grondstoffen. Op deze manier wordt een omgeving gecreëerd waarin mensen zich vrij kunnen bewegen en zich geborgen voelen.